houten sculpturen

houten sculpturen galerie

AARDLING - 2005 - hout, aarde en zaden - 75 cm hoog, schijf 60 cm doorsnede STADSBOOM - 1995 - boombast, cement, groen visnet - hoogte 90 cm - Opgeofferd aan de stad NEPTUNUS, DE BLAUWE PLANEET - 1995 - arduin, hout - 85:25:20 cm

over de houten sculpturen van kunstenaar Mari

Er zijn niet veel houten sculpturen op mijn website en in één geval (Neptunus, de Blauwe Planeet) is het een beeld van een combinatie van hout en arduin. Steen gaat terug naar een Oertijd. Hout groeit verticaal naar boven vanuit een horizontale positie: de aarde waaruit het groeit. Al het verticale leven reikt naar de zon en heeft haar nodig (zo ook wijzelf). Het is als een waaktoestand ten opzichte van het licht, waar horizontaal liggen en dus een slaaptoestand impliceert.

Aardling is een ode aan waar het hout vandaan komt: bomen. Deze houten sculptuur toont een bomenfamilie, waar meerdere bomen groeien uit de moederboom. Een hommage aan haar Oorsprong: de aarde, de voortplanting (ei-vormig) en de zaden in de offerschalen voor de Grote Geest die aan onze aarde en het universum verbonden is.

Neptunus, de Blauwe Planeet toont een groeiproces. Met een vaderfiguur die voor een solide basis zorgt (vierkant) en zo bijdraagt aan de vleugelachtige groei van zijn kind, uitmondend in hout: een zachte ontvouwing.

Stadsboom verwijst naar de tramtunnel die in het centrum van Den Haag in de ‘90-er jaren gebouwd werd en waarvoor veel bomen aan de Prinsengracht moesten wijken. Bomen die vervangen werden door beton. De kunstenaar maakte deze houten sculptuur door boombast te vullen met cement en het geheel bij elkaar te houden met groen plastic visnet, gevonden op het nabije strand. Zij plaatste het op de bouwlocatie, op een plek waar voorheen een van de bomen stond. Het bleef lang staan, ongeveer drie maanden, maar uiteindelijk werd het meegenomen door een onbekende.